Derneğimiz Tarihçesi
1.BÖLÜM-1935 İLK KURULUŞ
1935 yılında “Mezunlar Cemiyeti" adıyla kurulan ilk oluşumun Okulumuzda Müdür Saffet Şav' ın odasının karşısında bir odası vardı. Kadıköy Bekçi Sokakta da merkez olarak bir ofis tutmuştu. O yıllarda tabii ki fazla mezun yoktu. İlk Yönetimin Başkanı Sabahattin Gençkal' dı. Daha sonra Avukat Yavuz Fındıkgil Başkanlık yapmıştır.Uzun süre bu birliği çok zor koşullarda yürüttüler. Cemiyetimiz 60 lı yıllara kadar güçlükle ayakta durabildi. Zamanın Yönetimlerinin çabaları yeterli olamayıp,faaliyetini sürdüremedi.
2.BÖLÜM- 1971-1980
Uzun bir süre Derneksiz kalan camiamızın artık binlerce mezunu vardı. Mezunlar Derneği eksikliği kendini hissettiriyordu...1971 yılında Muaffak Soylu, Şemsettin Gök,Mustafa Bölek,Sait Penbecioğlu, Atilla Sunman,Ahmet Okçuoğlu,Haluk Kömürcüoğlu,Adnan Akın,Orhan Tüfekçi' den oluşan kurucu heyet, Dernek kurma çalışmalarına başlamışlardı. Birkaç kez Adli Tıp Başkanı olan Şemsi Gök' ün makamında toplanıldıktan sonra “Haydarpaşalılar Derneği" resmen kuruluyordu. 1972 yılında faaliyete geçen Merkez ise Kadıköy İskele Meydanında Damga Sok.Servet Apartmanının 2. katında idi. Aynı zamanda lokal olarak da kullanılacak olan bu daire 10 yıl kadar hizmet verecekti.
Bu dönemde Muaffak soylu, Hamit Kart, Yaşar Okçuoğlu, İlhan Yaltra Yönetim Kurullarına Başkanlık yapmışlardı.
800 kadar mezunun üyeliği gerçekleştirilmişti.
Yukarıda adı geçen kurucuların yanı sıra Yönetimlerde adını anabileceğimiz diğer isimler ise ; Bedrettin Güven,Necla Avlanoğlu,Ersin Boray, Raşit Altıntürk sayılabilir...
1980 ihtilali ile tüm Derneklerin kapatılışına kadar hizmet veren Haydarpaşalılar Derneği, gazete kupürlerini arşivlerimizde gördüğümüz, ses getiren neşeli Pilav Günleri, kokteyller ve balolar düzenlemiştir. Hatta 1980 yılında kapatıldıktan sonra da Pilav Günü düzenlemiş oldukları kayıtlardan anlaşılmaktadır.
3. BÖLÜM—1987- Günümüz
Mezunlar Derneğimizin faaliyetleri, 1980 ihtilali sonrası tüm derneklerde olduğu gibi sona erdirilmişti. Sonraki yıllarda dernek kurma serbestisinin yasa ile tekrar verilmesi, camiamızda da Derneğimizin yeniden kurulması düşüncelerini beraberinde getirdi.
İşte bu fikirde olanlardan biri de Hayrettin Nuhoğlu idi. Nuhoğlu düşüncelerini paylaşmak için bir gün Beykoz Karakulak' ta bulunan mekanına Orhan Yılmaz, Orhan Uzun, Mehmet Bilir gibi Haydarpaşalıları davet etti. Dernek kuruluş kararlarını kısa bir süre içinde Mehmet Ali Aydınlar, Emin Gökalp Baş ve Enver Yücel de desteklediğinde, iş artık resmi işlemlere kalmıştı. Tescil işlemleri tamamlandığında, 13 Mayıs 1987 günü Üsküdar Ahmediye Meydanı'nda Ziraat Bankası bitişiğindeki hanın 4. katında merkez ofisimiz kurulmuştu. Genel Kurulumuz sonrası ilk Yönetim kurulu Başkanı Hayrettin Nuhoğlu olmuştu.
Kısa bir süre sonra Kadıköy Çifte Havuzlar' da büyük bir daire lokal ve ofis olarak kiralanır. Artık Pilav Günleri tekrar başlayabilirdi. Ancak 1984 Temmuz ayında okulumuz bir anlamda kapatılmış ve eğitime Endüstri Meslek Lisesindeki ek yapılarda devam ediliyordu. Pilav günleri de tabii ki orada yapıldı. Mezunlara duyurumlar ise telefon zincirleri-kulaktan kulağa sistemleri ile olabiliyordu.
Yıllar ilerlerken Yönetim Kurulu Başkanlıklarına; M.Ali Aydınlar, Yıldırım Ataman, Cevdet Selimoğlu seçilmişlerdi. Çeşitli yıllarda,Yönetim Kurullarında Orhan Yılmaz,Nafi Ertan,Serhat Kentel,İleri Akıncı,Mehmet Taşeli isimli arkadaşlarımız görev almışlardı.
1990 Ocak ayında Altunizade' de yeni okulumuz faaliyete başlamış, Pilav Günleri de orada yapılmaktaydı.
1994 yılına kadar Çifte Havuzlardaki adres kullanıldıktan sonra, Moda Mühürdar Caddesindeki Lokal yeri kiralandı. Yönetim Kurulu Başkanlığında Mehmet Ayabakan, üyeliklerde Sinan Sarp, Emin Kuşçu,Vedat Akkaş,İlhami Özyurt,Kamil Pembeci,Süleyman Göncü,Saim Tamtürk,İsmail Tekin görev yapıyorlardı. Derneğimizin üye sayısı 1996 yılında 500 e yaklaşmıştı.
1996 yılında Moda Lokali maddi olanaksızlıklar nedeni ile kapatılmak zorunda kalındı. O yılın Kasım ayında yapılan Genel Kurulda Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Dernek Merkezi Fenerbahçe Stadı yanındaki, Fenerbahçe Vakfı Lokali'nin 1. katına taşınıyordu. Tam 9 yıl bu lokal Fenerbahçelilerle ortak kullanıldı.
13 yıl aradan sonra mezunlarımız ilk kez eski tarihi binalarında Pilav Günü yapılabilmesinin mutluluğunu yaşıyorlardı.
Yönetim artık kendi mülkümüz olacak bir yer aramaktaydı. Kiralayarak lokal yürütmenin zorlukları biliniyordu. 2002 yılında Kadıköy Yeldeğirmeni' nde bir Haydarpaşalıya ait olan eski bina satın alındı. Yıkıp, yerine modern bir yapı inşa edildi. 26 Kasım 2005 tarihinde, Nazmi Durbakayım ve Selami Öztürk' ün önemli katkılarıyla 5 katlı Merkez Binamız törenle açıldı. Artık emanet yerlerde ofis ve lokal çalıştırmak sona ermiş, kendi binamızda kafeteryamız, toplantı salonumuz, ofislerimiz, brifing salonumuz vardı. Haydarpaşalıların dayanışmasının sonucu mükemmel bir şekilde yükseliyordu.
10 yılda 3000 üye artışı olmuştu. Pilav Günleri 1500 –2000 kişinin katılımıyla eski ve yeni binamızda dönüşümlü olarak, çok görkemli olarak yapılmaktaydı.
Selami Öztürk ve Yönetimleri 1996 dan bu yana görev yapmaktalar. Yönetimlerde
Çeşitli dönemlerde etkin görevde bulunan ; Ahmet Çorbacıoğlu,Aysun Çaltı,Emin Kuşçu,Nazmi Durbakayım,Erkin Okçuoğlu,Saim Tamtürk,Haluk Ünsal,Kenan Can, Selahattin İncecik,Tamay Ercan,Özay Yöney,Cangiz Bora, Cumhur Tüblek, Süha Ergun,Ali Dökme,Engin Çelik,Atilla Özdalkıran,Fethi Esen,Necmi Hayat,Coşkun Tarlabaşı,Ozan Aydın,Tülay Eşer,Işık Birol,Mahmut Işık,Kemal Ulusu, İsmail Tekin,Mehmet Demirtaş ve Fikret Özergin ile Yıldırım Özalp gibi arkadaşlarımızın isimlerini sayabiliriz.